Masterclass ‘Werken met restvoedsel’ Groevenbeek Putten
Op woensdag 19 maart kregen leerlingen van Groevenbeek Putten een inspirerende masterclass ‘Werken met restvoedsel’.
Onder begeleiding van chef-kok Giel Dons leerden zij handige technieken om met overgebleven ingrediënten heerlijke gerechten te kunnen bereiden. Wethouder Ewoud ’t Jong (Putten) was aanwezig om het belang van voedselbewustzijn en circulaire economie te onderstrepen.
Duurzaam koken voor de toekomst
Tijdens de masterclass, die in de middag plaatsvond, gingen de leerlingen actief aan de slag met restproducten uit de regio. Van brood tot fruit, groenten en zuivel: onder begeleiding van Giel Dons en docent Zorg & Welzijn mevrouw Mesie ontdekten ze hoe je van voedsel, dat anders verspild zou worden, lekkere gerechten kan maken, zoals croutons, wentelteefjes, bouillon en soepen. De voedselresten werden opgehaald in de omgeving en zijn afkomstig van bakkers, voedseltuinen, boeren en supermarkten.
Wethouder Ewoud ’t Jong: “Fantastisch om te zien hoe deze leerlingen creatief aan de slag gaan met restvoedsel en hoe snel ze nieuwe technieken aanleren. Bewust omgaan met voedsel is een belangrijke vaardigheid. Dit soort initiatieven dragen bij aan een duurzamere toekomst. Ik juich ze dan ook toe. Bovendien neem ik zelf ook weer nieuwe ideeën mee naar huis.”
Week van de Circulaire Economie
Deze masterclass is onderdeel van de Week van de Circulaire Economie, die was van 17 tot en met 22 maart. In deze week werden door het Living Lab Regio Foodvalley Circulair verschillende masterclasses georganiseerd om studenten en leerlingen bewust te maken van voedselverspilling en circulair koken.